nedeľa, 14. marca 2010

Makový cop

Dnes sme dopĺňali vápnik. Ako jeho zásobáreň sa stále vyzdvihuje mlieko a mliečne výrobky, ale mak ho má 12 - krát viac ako mlieko (v 100 g maku je 1400 mg Ca). Už som dostatočne odôvodnila sladké zhrešenie, tak teraz recept.


Kysnuté cesto som robila v pekárni:
  • 250 ml mlieko
  • 70 - 100 g cukru
  • 120 ml oleja
  • 2 žĺtky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky sušeného alebo 1/2 čerstvého droždia

Nastaviť na program príprava cesta, čo u mňa trvá 1:50

Na plnku:

  • 200 g maku
  • jemný kryštálový cukor
  • vanilkový cukor
  • horúce mlieko

Po vykysnutí sa cesto rozdelí na 3 časti, každá sa rozváľa, natrie slivkovým lekvárom ( keďže ten nám doma pravidelne niekto vyje, postačil aj ríbezľový džem), makovou plnkou a zroluje. Tieto tri "rolády" sa spolu spletú do copu, ten sa uloží na plech a pečie sa cca 35 minút pri 170°C ( platí pre horkovzdušnú rúru). Výsledok stojí za to.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára