utorok 4. januára 2011

Rukavicovanie

Oddych od šitia znamenal presun k ihliciam. Mám veľa zbytkov, ktoré nestačia na svetre, vesty, tak ich zúžitkovávam na ponožky.
Teraz som sa pustila do rukavíc bez prstov. Nerada robím na 4 ihliciach a tieto doplnky sú na 1-2 sezóny, tak som si prácu urýchlila a uplietla rukavice len na 2 ihliciach. Stačia dva večery pri dobrom filme a sú na svete.
Tu zostalo aj na rolák miesto šálu.
Na ihlicu som nahodila 40 očiek, plietla patentovým vzorom (hladko-obratko) do potrebnej výšky po palec. Ubrala som 6 očiek, preplietla tam a späť, opäť som 6 očiek nahodila a dopletla do výšky cca cm.
Aby palec nezostal  nahý, treba mu urobiť kryt. V palcovej časti som nabrala 12 očiek, opäť plietla patentom asi 12 riadkov.
Pri robení druhej rukavice preba dať pozor pri palcovom nahodení - treba to urobiť zrkadlovo, inak sa nahodené očká ukážu zvonka a nevyzerá to moc dobre.

Záverečnou časťou je zošívanie. Ja rukavice zháčkovávam. Začala som od palca a potom som zháčkovala celú rukavicu.
Vznikne nám švík, ktorý na klasických rukaviciach nemáme, ale je ukrytý v dlaňovej časti a hlavne pre rýchlosť, akou sa dajú tieto rukavice urobiť mi vôbec nevadí.

3 komentáre:

  1. Jej, Janka na rozdieľ odo mňa si nezaháľala v "kreatívnych činnostiach", ja som akosi nestíhala nič - ani filmy, ani pletenie, ani patchwork...:}.Veľmi pekné rukavičky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivi, zas si si to užívala inak...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Paraada! hodi sa mi to. ponozky uz viem ,tak teraz aj rukavicky naucim. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť