streda, 20. apríla 2011

Syrové hody

Sme syrová rodina (aj čokoládová, aj koláčová, aj cestovinová, aj zemiaková...jednoducho zjeme všetko, čo nezje nás). Najčastejšie ich stihneme zjesť len krájané. Môj brat mi spraví obrovskú radosť, keď nám dáke dovezie. Tento raz mi daroval aj kilo prezidenta. Nebol by problém také množstvo u nás skoro na posedenie zjesť, ale poponáhľala som sa, podarilo sa mi z neho niečo zachrániť a  použiť aj na prípravu chuťoviek v kuchyni, ktorých základom je plesňový syr.
Nakladaný syr:
  • syr s bielou plesňou
  • olivový olej
  • veľká hlavička cesnaku
  • bobkový list
  • feferónka 
Syr nakrájať na pláky. Aby sa to podarilo, je dobré ho dať na chvíľu do mrazničky. Kúsky syra ukladať na seba do misky. Každé poschodie zaliať olejom (jeho spotreba je trochu väčšia), pridať roztlačený cesnak (naozaj nešetriť!)  a prekladať ešte listom bobkového listu a kúskom feferónky. Hornú vrstvu zaliať olejom, aby všetok syr bol naozaj ponorený.
Naložený syr nechať pár hodín pri izbovej teplote a potom s ním do chladničky, kde by mal vydržať vraj 2-3 týždne. Toto nemám otestované, pretože u nás do 2-3 dní zmizne.
Je vhodné ho vybrať z chladu pred jedením skôr, inak je olej taký rôsolovitý.
Zachránila som na fotenie aspoň prízemie...

Rumové mäso:
  • bravčové rezne (výborné sú aj kuracie) 
  • syr s bielou plesňou
  • 250 ml šľahačková smotana 
  • 50 ml rum
  • 1 PL sójová omáčka
  • olej
  • múka 
  • soľ, korenie
Rezne naklepať, osoliť, okoreniť, zľahka obaliť v múke a na oleji rýchlo orestovať.
Mäso poukladať do zapekacej misy. Do smotany pridať rum a sójovú omáčku, zamiešať a vyliať na mäso. Na vrch poukladať kúsky syra.
Piecť cca 50 minút . Kuracie mäso stačí menej.

1 komentár:

  1. Jani, taky jsme milovníky sýru. Nákládám hodně podobně, ale maso s rumíčkem, to neznám :o)
    Pohodový večer, zdravím Helena

    OdpovedaťOdstrániť