pondelok 1. augusta 2011

Príjemné prekvapenie

Pred pár dňami šla dcéra do knižnice. Zaúkolovala som ju, nech mi niečo požičia. Netvárila sa pozitívne - nie preto, že by ju to zaťažovalo, ale že nebude vedieť vybrať.
Po návrate mi vyložila na stôl dve útle knižky (vraj ju zlákal obal, lebo podobné sa u nás doma objavujú). To som sa zas ja netvárila moc pozitívne. Ivanka Devátá. Viem, že píše, ale nikdy ma nelákalo siahnuť po jej tvorbe, ani som sa nezaujímala, akému žánru sa venuje. Chyba! A veľká. Hneď prvá knižka Vůně posečené trávy ma očarila. Píše o svojom detstve, dospievaní, je to plné nežného humoru, úsmevných situácií.
 V podobnom duchu je písané i druhé dielko, do ktorého sa sa včera pustila - Lázeňská kůra, kde si hlavná hrdinka ide sceliť svoju sklamanú dušičku po rozvode do kúpeľov. Žiadne smutné výlevy, ťažké rozjímanie, nadávanie na nespravodlivosť osudu. Opäť úsmevné príbehy, príjemný humor, výborný rozprávačský štýl.
 Uvidím, čím ma autorka očarí ďalej, dnes som si vyzdvihla jej ďalšie dve knihy. Ak chcete vypnúť, naladiť sa na úsmevnú nôtu, určite siahnite po niečom z jej tvorby.

3 komentáre:

  1. o Jani dik za tip....:) chystam sa do kniznice aj ja...tak mozno natrafim aj na toto :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani, já četla jen ty "lázně" a taky se mi knížka líbila. Paní Devátá píše kouzelně, s nadhledem a humorem!
    Měj se hezky, pěkné chvíle s knížkou.
    Zdravím, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Keď aj obsah je taký ako obal s ilustráciami od Ivy Huttnerovej (myslím), tak to musí byť pohodové čítanie !

    OdpovedaťOdstrániť