utorok 8. marca 2011

Na sladko i na slano

V nedeľu som skúsila recept nájdený na nete (dala by som aj odkaz na stránku, ale nepoznačila som si ju) - bol ľahký a rýchly. A hlavne výsledok bol výborný a chutil všetkým.
cesto:
4 bielka
4 PL práškový cukor
4PL polohrubá múka
Všetko spolu vyniešať šľahačom, dať do vymastenej, vysypanej formy. Po upečení treba hneď pokropiť mliekom.
náplň:
4 žĺtka
200 ml mlieko
2 ks zlatý klas
4 PL cukor
kakao
250g maslo
šľahačka
stužovač šľahačky
V mlieku rozmiešať žĺtky, cukor, puding a uvariť hustú kašu (ostatné ingrediencie prídu na rad neskôr). Po vychladnutí pridať maslo a vymiešať.
Začala som pudingom, aby mal čas vychladnúť, kým si upečiem cesto.
Keď je aspoň mierne vychladnuté aj cesto, dať naň polovica pudingovej zmesi, rozotrieť, do ruhej polovice pridať kakao, vymiešať a opäť rozotrieť.
Poslednou vrstvou je ušľahaná šľahačka (nezabudneme do nej pridať stužovač). Navrch by mala prísť strúhaná čokoláda, ale u nás nehrozí, aby vydržala 24 hodín po zakúpení, tak postačilo granko. Potom už len na chvíľu dať do chladu a môžete sa pustiť do mlsania. Dcéra podotkla, že by sa do toho hodili banány, tak tie pridám nabudúce.
Fotka sa moc nevydarila, ale určite stojí za vyskúšanie.
 

Cez víkend nám zachutil chlieb s masťou a hrozilo, že v pondelok nebude čo nabaliť na desiatu, tak sa pieklo aj na slano, urobila som žemle. Cesto robí pekáreň, takže opäť žiadna veľká námaha, treba len pospletať a dať na plech.
cesto:
500g hladká múka
270ml mlieko
2 PL olej
1 žĺtok
20 g čerstvé kvasnice
1ČL soľ
1ČL cukor
Všetko dať do pekárne, nastaviť program cesto. Hotové ho na doske rozdeliť na 6 kusov. Každý kúsok ešte rozdeliť na polovicu, z oboch častí ušúľať hadov, pospletať, dať na plech. Vrch potrieť bielkom, posypať rascou a piecť (v horkovzdušnej cca 15 minút na 170°C).
Z tohto množstva upečiem 6 ks. Jednu sa mi podarilo uchytiť a za horúca ešte zjesť.

4 komentáre:

  1. Ten koláčik mi je nejaký povedomý. Nevolá sa pudingový? Alebo Rafaelo, ale tam idú myslím aj orechy. Pekárničku nevlastním, ja ju skutočne už nemám kde dať :), mám takú malú kuchyňu, že až. V obyčajnej rúre sa takto asi nepodaria. S chlebom mi to veľmi nejde. Žeby sme nastavili kuchyňu?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivi,dajú sa upiecť aj v obyč. rúre. Asi budú chcieť len trochu pridať na teplote. Moja horkovzdušná má už 13 rokov, má ďaleko od dnešných, dá sa len zapnúť a vypnúť, žiadny ohrev zhora, zdola a pod...
    Mám osvedčený recept aj na klasický chlieb v rúre, tak ten niekedy nabudúce.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. janka...no dala by som na nalakat na sladke :) vyzera to ozaj dobre :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak na ten chlieb v rúre sa teším, ja som ho skúšala aspoň 100x s nevalným úspechom.Na chalupe sa chystáme na rekonštrukciu pece, tak sa teším, že to bude ako od babky, dúfam :).

    OdpovedaťOdstrániť