nedeľa 25. októbra 2015

Sadili ste?

Pred rokom som vygooglila múdro o jesennom sadení odrezkov levandule. Veľmi sa mi to nepozdávalo, ale prečo neskúsiť? Buď z toho niečo vyrastie, alebo na jar vyhodím uschnuté paličky (ak tam dáke zostanú).
Z levanduľového kríčka som odrezala zopár 10 cm koncov, šupla do zeme, prikryla plastovou fľašou.
Nastalo niekoľkomesačné čakanie. Sem-tam som nakukla, či sú rastlinky ešte v zemi, ale neodkrývala som.
Na jar moja trpezlivosť skončila. Dáky život som videla akurát na dvoch odrezkoch - čosi z nich rašilo. Povedala som si, že vždy lepšie niečo ako nič. Síce plantáž nevybudujem, ale i trocha poteší. Pri vyberaní zo zeme na moje prekvapenie i ostatné, na prvý pohľad obschnuté pahýlky mali korienky. Všetky som presadila. Z odrezkov vyrástli malé kríčky, dokonca mali i pár kvietkov. Takto podobne vyzerali všetky v auguste.

Množenie teraz opäť opakujem, na jar by som sa rada dočkať rovnakej radosti a rozšíriť levanduľový záhon. No sadila som s oneskorením, tak neviem- neviem...
I napriek mnohému zisťovaniu, hľadaniu, čítaniu nemám jasno v strihaní levandule. Jedni odporúčajú počkať na jar, iní strihajú na jeseň. Akú máte skúsenosť vy? 

4 komentáre:

  1. Jani, no jen zírám! Nikdy jsem nic takového nezkoušela, tak moc gratuluji k úspěchu!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Heli, vďaka. Bola som prekvapená 2-krát. Raz pri čítaní spôsobu rozmnožovania a raz pri vydarenom pokuse.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som ich nastrkala na jar do jednoho truhlika s piesočnatou zemou ani som ich nezakryla a po pár mesiacoch som rozsadzala malé rastliny mám ich asi 17 len v kvetináčoch zatiaľ musím ich dať do zeme aby prežili zimu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som ich nastrkala na jar do jednoho truhlika s piesočnatou zemou ani som ich nezakryla a po pár mesiacoch som rozsadzala malé rastliny mám ich asi 17 len v kvetináčoch zatiaľ musím ich dať do zeme aby prežili zimu.

    OdpovedaťOdstrániť